Zioła i suplementy

Najzdrowsza sól w twojej kuchni, czyli jaka?

Witajcie!

To jakiej soli oraz w jakich ilościach używamy codziennie w naszej kuchni ,ma wielkie znaczenie dla naszego zdrowia. Jedni krzyczą na alarm, aby nie używać jej wcale, inni zachęcają ponieważ jest to niekończące się źródło potrzebnych dla Nas biopierwiastków. Kogo więc słuchać ? Postaram się na to pytanie odpowiedzieć.

Soli dodajemy właściwie do każdej potrawy w naszej kuchni.

WHO o spożywaniu soli

Według Światowej Organizacji Zdrowia bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. To tyle co jedna płaska łyżeczka od herbaty.

5 gramów soli kuchennej = 2000 mg sodu. To dzienna zalecana dawka tego pierwiastka dla dorosłego zdrowego człowieka.

Co ciekawe według naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia przeciętna dieta Polaka zawiera go dziennie nawet dwa – trzy razy więcej. To zdecydowanie za dużo!

Sól to cichy zabójca

Dowody naukowe wskazują, że regularne spożywanie nadmiaru soli zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, które jest główną przyczyną udarów także jedną z głównych przyczyn zawałów i niewydolności serca.

Eksperci WASH ostrzegają, że nadmiar soli przyczynia się również do rozwoju osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek, w tym m.in. kamicy nerkowej, a także otyłości.

Najstarsza sól kamienna. Trochę historii

Najstarszy rodzaj tej przyprawy – kamienna, nieoczyszczona.

Mowa o soli z XIII-wiecznej Kopalni Soli “Wieliczka”, która to w 2007r. została uznana za jeden z siedmiu cudów Polski.

Nie ma co się dziwić, ponieważ Wieliczka była największym ośrodkiem warzelniczym w Małopolsce, wymienionym po raz pierwszy jako Magnum Sal, czyli Wielka Sól.

Może i wygląda mniej efektownie niż sól warzona, ponieważ składa się z większych kryształków o szarawym kolorze.

Kryształki soli uzyskuje się poprzez odparowywanie solanki.

Jednak nie ulega wątpliwości, że jest bardziej zdrowa, ponieważ w procesie produkcyjnym nie zostaje pozbawiona wartościowych składników odżywczych, bardzo potrzebnych naszemu organizmowi, m.in.

💎 magnezu,
💎potasu,
💎wapnia,
💎manganu,
💎miedzi,
💎chromu.

Dostępność:

Te wyjątkową sól udało mi się kupić w sklepie obok Kopalni soli na gramy. Stosunkowo była tania, ponieważ za woreczek 0,5kg zapłaciłam ok 5zł. Teraz nie jest to niestety możliwe, z uwagi na utrzymujące się obostrzenia pandemiczne.

Jakiej soli unikać?

Najmniejsze wartości ma sól oczyszczona.

Specjaliści od zdrowej diety zwracają uwagę na to, że sól taka zakupiona w sklepie otrzymywana jest przez oczyszczenie soli kamiennej. Efekt?

Składa się niemal w 100 procentach z chlorku sodu, a zostaje ona pozbawiona cennych mikroelementów. Czasem producenci dodają co gorsza również do niej karcynogenne przeciwzbrylacze.

Sól spożywcza przez oczyszczenie składa się z chlorku sodu (NaCl) i jest pozbawiona wszelkich minerałów

Sól kamienną ( w kryształach) możemy zmielić bezpośrednio w młynku lub tak jak ja w moździerzu. Tak zatrzymamy jej bogactwo minerałów i będzie ona posiadać efekt zdrowotny. O to przecież nam chodzi. 🙂

Sól możemy rozdrobnić w moździerzu, wtedy zatrzymuje ona swoje wartości

Uzdrowiskowa kąpiel z solą w roli głównej

Sól ma wiele właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych, z których korzystamy od wieków. Znakomicie oczyszcza organizm z toksyn.

Kryształki soli posiadające minerały są jeszcze bardziej skondensowane! Kąpiel w ciepłej wodzie z dodatkiem takiej soli powoduje, że pory skóry rozszerzają się, dzięki czemu możliwe jest wchłanianie takich pierwiastków jak  wapń, magnez, jod, czy brom.

Kryształki ułatwiają również złuszczanie zrogowaciałego naskórka i wygładzają skórę. Mają  także właściwości antycellulitowe.

Po wyczerpującym dniu warto przygotować sobie relaksującą kąpiel solankową, która przywróci organizmowi siły witalne. Odpowiednie zasolenie wody sprawi, że po kąpieli poczujesz się lepiej – to najprostszy sposób, żeby się odprężyć i zrelaksować, zwłaszcza w zimowe wieczory.

Sól Kłodawska

Drugą z rodzaju soli zdrowotnych jest sól z Kopalni Soli “Kłodawa”, którą najczęściej stosuje do przetworów.  Nie posiada ona również dodatku jodu, który jest zupełnie zbędny, jeśli chodzi o przygotowywanie zapasów konserwowych. Wyróżnia się doskonałą czystością oraz bogactwem mikroelementów.

Sół Kłodawska nie zawiera antyzbrylacza, nie jest czyszczona ani uzdatniana czy wzbogacana.

Kolor soli Kłodawa jest blado różowy, posiada pojedyncze kolorowe kamyczki i wygląda tak:

Wygląd soli Kłodawskiej

Wydobywanie soli w kopalni w Kłodawie opiera się o tradycyjne metody. Myślę, że będzie ona odpowiednim wyborem, ponieważ nie zawiera środków spożywczych GMO, ani żadnych alergenów.

Jest też tańsza niż np. modna sól himalajska z Pakistanu i zdrowsza.

Dostępna jest w większości sklepów spożywczych.

Dlatego właśnie polecam Wam stosować nasze rodzime sole w celu wzbogacania smaku naszych codziennych dań. Sól Wielicka jak i Kłodawska to nasze polskie skarby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *