Zdrowa żywność

Ostro, ostrzej..chili! Poznaj moc KAPSAICYNY

Serwus!

Zima to okres, w którym zdecydowanie spada nasza aktywność fizyczna – wolimy siedzieć pod ciepłym kocykiem niż np. biegać po zimnym (często smogowym) powietrzu. Towarzyszące stany “zmarźluchów” to: zimne stopy, ręce oraz nos, świadczące o zastanym krążeniu. Częściej także łapiemy wtedy infekcje górnych dróg oddechowych, jesteśmy osłabieni i często apatyczni. Nasz matabolizm także nieco zwalnia tempa..

Kapsaicyna wspomaga słabe krążenie

Czy jest na to jakaś rada? Możemy ją nazwać swego rodzaju zastrzykiem energii. Jedzenie papryczki chili zapewnia nam uczucie ciepła i rozgrzewa organizm w mgnieniu oka.

Wszystko za sprawą zawartego w papryczce ( dokładniej w białych wnętrznościach owocu oraz w nasionach) alkaloidu o nazwie kapsaicyna. Jak więc działa ten wybuchowy składnik wielu potraw?

Pasta chili dodawana przeze mnie często do potraw

Ostrość na zdrowie

Uwielbiana przez koneserów mocno przyprawionego jedzenia – papryczka chili posiada mocno pikantny smak oraz rozgrzewa.

Papryka chili (Capsicum annuum) to nazwa ogólna niektórych rodzajów papryki: jalapeno, cayenne, ancho, aleppo, chile de arbol, cheongyang, Carolina Reaper, koreańskie chili, pasilla czy piri piri.

SKALA OSTROŚCI CHILI

W 1912 roku powstała skala Scoville`a (SHU)

W zależności od wysokości SHU papryczki dzielimy na:

  • lekko ostre – 0 – 5 000 SHU
  • średnio ostre – 5 000 – 20 000 SHU
  • bardzo ostre – 20 000 – 70 000 SHU
  • ekstremalnie ostre – 70 000 – 300 000 SHU

Ciekawostka:

Najostrzejsza papryczka  to Carolina Reaper (hodowana w USA), poziom ostrości: 1,569 mln SHU.

Dla przykładu najsłabsza z poziomem 0 to papryka słodka.

Za to czysta kapsaicyna ma aż 15-16 mln SHU.

Najostrzejsza odmiana papryki ostrej na świecie

LECZNICZE DZIAŁANIE KAPSAICYNY:

Działa przeciwzakrzepowo

Oznacza, że zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, które prowadzą do zatorów w układzie krążenia.

Jeśli dodawać będziemy chili do niemal każdego posiłku, poskutkuje to oczyszczaniem naczyń krwionośnych z zakrzepów.

Odchudza

Badania naukowców wykazały, że już 2 mg kapsaicyny dziennie pomaga w zrzuceniu wagi!

Jeśli jeszcze nie próbowałeś napoju odchudzającego “w tydzień” przygotuj wodę, sok z cytryny oraz rozgrzewający pieprz cayenne.

Ponadto kapsaicyna zwiększa uczucie sytości, co zapobiega przejadaniu się.

Papryczki są także niskokaloryczne!

SPOSÓB NA JĘDRNE CIAŁO CZYLI DIETA 3 D CHILI

Z tego co wyczytałam, pomysłodawczyni diety (a jest nią polka więc fajnie! 🙂 ) uważa, że ta dieta działa w trzech wymiarach: zmniejsza masę ciała, zwęża obwód w talii i bioder oraz sprawia, że ciało staje się jędrne i gładkie.

Jej podstawę stanowią przyprawy w 3 kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym. Są to cynamon, imbir, kardamon, kurkuma, curry, chili.

Po odpowiednim połączeniu ich z właściwymi składnikami jadłospisu, przyprawy te stanowią trójwymiarowy system spalania kalorii. Próbowaliście? Ponoć efekty są już po 7 dniach.

Regeneruje i wzmacnia organizm 

Zawarte w niej witaminy (A, B6, żelazo, magnez, a także potas i mangan) odżywiają organizm, a także działają antyoksydacyjnie. Duża zawartość witaminy C sprzyja również wzmocnieniu odporności organizmu i walki z infekcjami.

Obniża poziom cholesterolu

W badaniach przeprowadzonych na myszach, którym podawano  w odpowiednich dawkach kapsaicynę, stwierdzono zahamowanie produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejszenie jego stężenia we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.

Chroni układ pokarmowy

Chili zawiera sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę jelit. W dodatku kapsaicyna podana w dużym stężeniu może zapobiegać wzrostowi bakterii Helicobacter pylori, a tym samym stanowić istotną pomoc w walce z wrzodami żołądka.

Działa przeciwbólowo

Kapsaicynę stosowano w wielu badaniach klinicznych jako miejscowy lek stosowany w leczeniu bólu pochodzącego z różnych źródeł (np. migrena)

Pomaga w przeziębieniu

Chili poza tym, że sprzyja odporności i pomaga w walce z infekcjami, oczyszcza również drogi oddechowe w przeziębieniach, działając rozgrzewająco i drażniąco na błony śluzowe.

Czy można przedawkować kapsaicynę?

W dużych stężeniach kapsaicyna jest śmiertelną trucizną! Często w suplementach tzw szybkich spalaczy tłuszczu można spotkać bardzo wysokie jej dawki. Czy to bezpieczne? Jak wiemy nie.

Symptomy przedawkowania to kłopoty z oddychaniem, sina skóra i konwulsje.

Naturalnie występujące stężenia tego związku w ostrych przyprawach i żywności są jednak znacznie poniżej granicznej dawki śmiertelnej, więc możecie być spokojni.

Jak używać chili w kuchni?

Najwięcej ostrości zawierają nasiona papryczki

Ostra przyprawa potrafi sprawdzić że potrawa będzie wyjątkowo smakować, ale niewłaściwie użyta potrafi także zepsuć każde danie (zbyt duża ilość chili zabija smak).

Pikantny olej zawarty w chili ma tendencję do długiego utrzymywania się zarówno na palcach, jak i na wszystkich urządzeniach, które miały styczność z papryczką. Pamiętaj, by po krojeniu papryki dokładnie umyć ręce i unikać kontaktu z oczami lub skórą! Równie starannie należy umyć naczynia, które miały styczność z chili.

Aby pozbyć się ziarenek chili włóż papryczkę między dłonie, delikatnie ją ściśnij i pokręć. To właśnie w ziarenkach znajduje się najwięcej pikantnego smaku, więc uważaj z dodawaniem ich do potrawy.

*Jeśli zjedliśmy na raz zbyt dużo ostrego, należy zneutralizować działanie kapsaicyny:

  • tłustym mlekiem,
  • alkoholem,
  • albo zjadamy lody. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *