Zdrowa żywność
-
Witajcie, Kurkuma, imbir, cebula, czosnek, chrzan i chili znacie na pewno. To chyba najbardziej znane warzywa przyspieszające nasze krążenie krwi, które stosujemy w swojej kuchni (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym). Świetnie rozgrzewają, dodają wigoru, a przede wszystkim walczą skutecznie z różnymi rodzajami infekcji, z którymi spotykamy się na co dzień. Wymienione naturalne komponenty połączyć możemy w jedną całość – leczniczą, starą i sprawdzoną od lat miksturę ziołową. Pewnie, że możemy iść do apteki po tzw. leki gotowe, które wyparły np. zapomniane leki recepturowe (kiedyś były bardzo popularne w aptekach). Na potrzeby własne możemy sami w domu przyrządzić doskonałe leki recepturowe z dostępnych powszechnie składników (bez zbędnych wypełniaczy, które mają leki z…
-
Hej! Czy w ogóle można mówić o alternatywach dla cukru? Skoro cukier, miód czy słodzik ( z naciskiem na syntetyczny) bez względu na ilość kalorii, które ze sobą niosą – będą miały działanie “tuczące”. Cukier w każdej postaci należy ograniczać i to należy powiedzieć głośno. W produktach przetworzonych znajduje się prawie wszędzie! Nie mamy pojęcia o tym, że stajemy się uzależnieni od przyjmowania cukru. Często mówimy wtedy, że mamy “ochotę na słodkie“. Kiedy taki efekt jest podtrzymywany, prowadzi do tzw. rozregulowania gospodarki cukrowo-insulinowej. O cukrze mówi się „biała śmierć” i coś w tym jest. Zamienników białego cukru jest wiele na rynku. Zawierają mniej sacharydów niż cukier kryształ, a w dodatku…
-
Witajcie! Przyprawy, które stosujemy na co dzień w naszej kuchni dodają smaku i aromatu. Jak wiemy na rynku jest ogromny wybór firm, które produkują zioła z całego świata. Prawdą jest, że suszone zioła to w większości właśnie przyprawy! Jeśli zdecydujemy się na zakup dobrych jakościowo naturalnych przypraw, to zyskujemy nie tylko smak, ale także poprawę zdrowia. Jakie przyprawy warto używać w kuchni? O tym dowiecie się w dzisiejszym wpisie. To naturalne, że zawsze wybieramy to, co najlepsze Nasza marka TO NATURALNE oferuje ekologiczne jednorodne, ale także mieszanki przypraw pochodzące ze sprawdzonych, certyfikowanych upraw. Co oznacza termin “eko” przyprawy? wszystkie produkty ekologiczne wymagają specjalnych metod produkcji, do ich uprawy nie można stosować środków chemicznych…
-
Serwus! Zima to okres, w którym zdecydowanie spada nasza aktywność fizyczna – wolimy siedzieć pod ciepłym kocykiem niż np. biegać po zimnym (często smogowym) powietrzu. Towarzyszące stany “zmarźluchów” to: zimne stopy, ręce oraz nos, świadczące o zastanym krążeniu. Częściej także łapiemy wtedy infekcje górnych dróg oddechowych, jesteśmy osłabieni i często apatyczni. Nasz matabolizm także nieco zwalnia tempa.. Czy jest na to jakaś rada? Możemy ją nazwać swego rodzaju zastrzykiem energii. Jedzenie papryczki chili zapewnia nam uczucie ciepła i rozgrzewa organizm w mgnieniu oka. Wszystko za sprawą zawartego w papryczce ( dokładniej w białych wnętrznościach owocu oraz w nasionach) alkaloidu o nazwie kapsaicyna. Jak więc działa ten wybuchowy składnik wielu potraw?…
-
Jeśli wiecie jak smakuje świeże pesto z czosnku niedźwiedziego, zapewne znacie jego cenione właściwości zdrowotne oraz niezwykłe walory smakowe. Odwiedzając w te wakacje bieszczadzkie trasy turystyczne miałam okazję zajadać się jego świeżymi liśćmi – przepychota! W Bieszczadach najczęściej można go spotkać w Bieszczadzkim Parku Narodowym, w okolicach Brzegów Górnych, Komańczy i w Dolinie Sanu. Roślina ta osiąga wysokość 20-50 cm. Ciemnozielone kępy czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum) rosną zwykle nad potokami. Jest ponoć pierwszy pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, stąd jego nazwa. 🙂 Jego zielone liście kształtem łudząco przypominają liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Oto jak prezentują się w lesie: Różnice między czosnkiem niedźwiedzim a zwyczajnym SMAK I AROMAT ▫️ Czosnek pospolity…
-
Witajcie moi drodzy czytelnicy! Dziś wpis, który dołączy do mojej złotej kolekcji szlagierów medycyny naturalnej. Październik to według ludowych zwyczajów i obrzędów najlepszy miesiąc na kiszenie kapusty, jednak my trochę nagniemy zasady i zrobimy ją w listopadzie. 😉 Znany smak kiszonej kapusty kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, kiedy to w każdym domu stała beczka ze świeżo ukiszoną kapustą. Pamiętam, jak tata uraczał mnie szklaneczką takiego świeżego napoju mówiąc “to na zdrowie, pij!” Tak szczerze powiedziawszy polubiłam ten kwaśny smak, a bardziej to co dobrego w sobie on ma. Wyobraźcie sobie, że już 1 szklanka dziennie potrafi wpłynąć pozytywnie na cały nasz orgaznizm. Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinniśmy go…
-
Hej wszystkim! Z uwagi na otaczającą nas jesienną aurę jesteśmy bardziej podatni na infekcje, a nasza odporność spada. Jak ją wzmocnić, ale nie koniecznie łykając tabletki ? Dziś chciałam Wam pokazać ten potężnie działający ziołowy preparat, który skutecznie i ze smakiem wzmocni naszą odporność i nie tylko! Ma bowiem wiele innych dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Uwielbiam go zajadać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Opowiem Wam po krótce, dlaczego jest taki wyjątkowy. Czym jest Dabur Chyawanprash? Stosowana od tysięcy lat używana przez całe rodziny jako regenerująca pasta ajurwedyjska. Mogą ją także spożywać osoby w każdym wieku, a nawet kobiety w ciąży! Preparat nie ma przeciwwskazań do stosowania, ani nie wywołuje skutków…
-
Witajcie ponownie! Po małej przerwie czas na kolejny „szlagier” medycyny naturalnej, którego skuteczność jest już niezaprzeczalnie uznana przez medycynę niekonwencjonalną jak i konwencjonalną. Mowa o occie jabłkowym, znanym jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw, aby poprawić ich smak. Fermentowano go już 5 tysięcy lat p.n.e. i był ceniony przez egipcjan, babilończyków, chińczyków i rzymian za swoje właściwości zdrowotne. Nie myślcie sobie, że jest to tylko jakiś cudowny eliksir stworzony przez znachora 🙂 Jego dobroczynny wpływ na nasz organizm został udowodniony naukowo, a jego zastosowanie znajduje się dosłownie wszędzie. Ocet jabłkowy tylko żywy, nie pasteryzowany! Zacznę od tego, że na sklepowych półkach znajdziemy słabej jakości octy pasteryzowane oraz zawierające dodatkowo zbędną substancję…
-
Witajcie! Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że w miarę rozwoju cywilizacyjnego zwiększa się w naszym otoczeniu ilość toksyn. Żyjąc w dobie powszechnie stosowanych chemicznych środków ochrony roślin, przetwarzanej żywności, w powietrzu znajdujący się trujący smog, dym papierosowy, towarzyszy nam stale nadmierny poziom stresu – to tylko przykłady obciążeń z jakimi musi się uporać nasz organizm. Proponuję, aby wspomagać go w tym ważnym dla naszego zdrowia zadaniu, za pomocą super żywności, którą są właśnie algi morskie. Czym są algi morskie ? W algach –czyli warzywach morskich, znajdziemy wszystkie mikroelementy i minerały wody morskiej w bardzo dobrze przyswajalnej formie. Jeśli chodzi o algi morskie używane w kuchni to około 2…