
Zrób to sam: domowa lemoniada chabrowa
Witajcie!
Latem naturalnie odczuwamy znacznie większe pragnienie niż zwykle, łatwiej także o odwodnienie organizmu, ponieważ więcej się pocimy
Schłodzone napoje gaszące pragnienie to najlepsze co możemy zrobić, aby nasz organizm się aż tak nie przemęczał.
Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, a z nich wynika, że wszystkich płynów dziennie powinno przyjmować się przynajmniej:
- 8 szklanek, czyli ok. 2 litry, gdy jesteś kobietą
- 10 szklanek, czyli ok. 2,5 litra, gdy jesteś mężczyzną
Rynek spożywczy oferuje nam szeroki wybór gazowanych napojów typu Fanta, Cola czy Sprite.
Napoje gazowane są smaczne to fakt. Są też słodkie i kuszące, ale wnikliwe badania nie pozostawiają złudzeń. Regularne ich spożywanie prowadzi do spustoszeń w organizmie. Niemal wszystkie narządy wewnętrzne cierpią, gdy je spożywasz.
! Uszkadzają wątrobę, kości(w tym zęby), nerki, serce i cały układ krążenia.
Od czego zacząć?
Korzystając z faktu, że latem mamy dostęp do wielu sezonowych nie tylko owoców ale również kwitnących leczniczych ziół – przygotuj sobie jeden z najskuteczniej gaszących pragnienie napojów i to wszystko za darmo!
Wystarczy wyjść na łąkę z dala od miejskich zanieczyszczeń i rozejrzeć się dookoła co rośnie. Złap koszyk i udaj się daleko za miasto, by zaczerpnąć nauki od samej Matki Ziemi.

Akurat miesiąc czerwiec obfituje w dziko rosnące zioła, które w tym miesiącu mają największą moc leczniczą.
Domowa naturalnie fermenotwana lemoniada z chabru bławatka
Kwiaty czarnego bzu mają sporo drożdży w pyłku kwiatowym, podobnie chabry i płatki róż, dlatego te wystarczy zalać posłodzoną wodą i naturalnie sobie fermentują na słoneczku.

Przepis na lemoniade kwiatową:
k. 1 litr płatków chabra bławatka
1,5-2 litry wody
10 łyżek zwykłego cukru
sok z 1 cytryny
WYKONANIE
Kwiaty zbierałam w pogodny i suchy dzień. Zrywałam same niebieskie główki kwiatów na czystej łące z dala od jezdni.
Obieranie płatków to mozolna dość praca, ale sam kolor aż uprzyjemnia to zajęcie.
Płatki chabrów przesypałam do wyparzonego dzbanka ponad litrowego. Wodę przegotowałam, rozpuściłam w niej cukier i ostudziłam. Zimną wodą zalałam płatki nalewając jej prawie do pełna dzbanka.

Następnie dolałam sok z cytryny i wymieszałam wyparzoną łyżką. Dzbanek przykryłam ściereczką i szczelnie zagumkowałam. Dzbanek odstawiłam w słoneczne, ciepłe miejsce.
Efekt: Po 2,3 dniach chabry zaczynają oddawać swój intensywnie różowy kolor i stają się białe.

Przecedzamy.
Napój jest gotowy po kilku dniach kiedy lekko sfermentuje. Jest zdrowy jak naturalny probiotyk, tyle że smakowy.
Płatki chabra bławatka posłużą nam także dla urody. Zalany napar ziołowy łagodzi podrażnione oczy oraz zmniejsza cienie pod oczami.

W następnym wpisie pokażę Wam w podobny prosty sposób, jak przyrządzić szampana z kwiatów bzu.
Zatem do zobaczenia w następnym poście!
Wasza Żaba.


2 komentarze
Brygida
i pomyśleć , że moja Anatazja brała udział w zbieraniu kwiatów 😀 z jej rączek wszystko najlepsze 😀
Izabela Nowak
Zgadza się, świetna z niej zbieraczka i pomocnica 🙂 pozdrawiam!