
Sok z kiszonej kapusty: dlaczego powinien pić go każdy z Nas ?
Witajcie moi drodzy czytelnicy!
Dziś wpis, który dołączy do mojej złotej kolekcji szlagierów medycyny naturalnej. Październik to według ludowych zwyczajów i obrzędów najlepszy miesiąc na kiszenie kapusty, jednak my trochę nagniemy zasady i zrobimy ją w listopadzie. 😉
Znany smak kiszonej kapusty kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, kiedy to w każdym domu stała beczka ze świeżo ukiszoną kapustą. Pamiętam, jak tata uraczał mnie szklaneczką takiego świeżego napoju mówiąc “to na zdrowie, pij!” Tak szczerze powiedziawszy polubiłam ten kwaśny smak, a bardziej to co dobrego w sobie on ma. Wyobraźcie sobie, że już 1 szklanka dziennie potrafi wpłynąć pozytywnie na cały nasz orgaznizm.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinniśmy go pić?
Sok z kapusty to najprawdziwsza bomba minerałów i witamin. Znajdziemy w nim:
- bakterie probiotyczne
- kwas mlekowy
- witaminę C, A, E, K
- witaminę U (przyśpiesza gojenie się ran oraz ma działanie przeciwzapalne)
- witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 i B6)
- błonnik
- fosfor
- potas
- sód
- wapń
- żelazo
- magnez
- cynk
- miedź
- siarka
- luteina
Badania udowodniły, że regularne spożywanie soku z kapusty może mieć działanie opóźniające rozwój zaćmy w oczach.
Jakie dolegliwości leczy sok z kiszonej kapusty?
Właściwości soku z kiszonej kapusty to:
- wspomaga odchudzanie – przyspiesza przemianę materii, jest niskokaloryczny;
- reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie;
- leczy zatrucie alkoholowe, pomaga na kaca;
- wspiera pracę układu pokarmowego, zmniejsza skłonność do zaparć;
- obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca;
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi;
- działa przeciwzapalnie;
- wzmacnia odporność
- zmniejsza ryzyko dolegliwości wynikających z niedoborów witaminy C;
- zapobiega wystąpieniu niedokrwistości
- ma korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie,
- pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej;
- odkwasza organizm;
- pozbywa się pasożytów z naszego organizmu.
Swoje specyficzne właściwości sok z kiszonej kapusty uzyskuje poprzez fermentację białej kapusty z udziałem bakterii (m.in szczepów Leuconostoci i Pediococcus).
Bakterie zawarte w soku z kiszonej kapusty mają właściwości dobroczynne – działają podobnie do naturalnych antybiotyków, wyniszczając pozostałe chorobotwórcze organizmy. W skład soku z kapusty kiszonej wchodzą również fitoncydy o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym.

Jak samemu ukisić kapustę, aby uzyskać sok?
1.Aby samodzielnie ukisić kapustę, wystarczy drobno poszatkować warzywo układać warstwami w kamionkowym naczyniu, dużym słoiku 1 litrowym lub tradycyjnie, w beczce. Następnie należy kapustę przesypywać solą kamienną najlepiej niejodowaną (najlepsza będzie sól Kłodawska lub Wielicka)
2. W przypadku 1 litrowego słoika wystarczy nieduża główka zwykłej kapusty.
3. Tak przygotowaną kapustę należy docisnąć talerzykiem bądź kamieniem i odstawić w miejsce chłodne i zaciemnione (u mnie jest to zazwyczaj łazienka). Kapusta w ciągu kilku dni będzie głośno fermentować i wydzielać mało przyjemne zapachy. Pamiętajmy, że im dłużej stoi, tym jest kwaśniejsza i bardziej wyrazista w smaku. Kiszonka ani sok nie terminuje się, więc nie musimy się martwić o ich zepsucie.
Aby uzyskać najwięcej soku z kapusty możemy ją zgnieść dodatkowo talerzem. Mnie najbardziej smakuje taki sok po tygodniu, kiedy staje się “wytrawny” w smaku. Przelewam go do butelek i chowam do lodówki. Gotowe!
Kapustę ukiszoną możemy wykorzystać na gołąbki, bigos, łazanki, kapuśniak lub też na moją ulubioną sałatkę.

Ile pić soku z kiszonej kapusty?
W celach leczniczych można spożywać sok w ilości około 1-3 szklanek na dobę. Nie ma większego znaczenia, czy spożywany jest przed, w trakcie, czy po posiłku.
Czy wszyscy mogą pić sok z kiszonej kapusty?
Taki sok zawiera dużo soli, nie jest zatem polecany w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie.

