Urodowe laboratorium,  Zdrowa żywność

Sok z kiszonej kapusty: dlaczego powinien pić go każdy z Nas ?

Witajcie moi drodzy czytelnicy!

Dziś wpis, który dołączy do mojej złotej kolekcji szlagierów medycyny naturalnej. Październik to według ludowych zwyczajów i obrzędów  najlepszy miesiąc na  kiszenie kapusty, jednak my trochę nagniemy zasady i zrobimy ją w listopadzie. 😉

Znany smak kiszonej kapusty kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, kiedy to w każdym domu stała beczka ze świeżo ukiszoną kapustą. Pamiętam, jak tata uraczał mnie szklaneczką takiego świeżego napoju mówiąc “to na zdrowie, pij!” Tak szczerze powiedziawszy polubiłam ten kwaśny smak, a bardziej to co dobrego w sobie on ma. Wyobraźcie sobie, że już 1 szklanka dziennie potrafi wpłynąć pozytywnie na cały nasz orgaznizm.

Tradycyjne kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, a wręcz rytualnym wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinniśmy go pić?

Sok z kapusty to najprawdziwsza bomba minerałów i witamin. Znajdziemy w nim:

  • bakterie probiotyczne
  • kwas mlekowy
  • witaminę C, A, E, K
  • witaminę U (przyśpiesza gojenie się ran oraz ma działanie przeciwzapalne)
  • witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 i B6)
  • błonnik
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • cynk
  • miedź
  • siarka
  • luteina

Badania udowodniły, że regularne spożywanie soku z kapusty może mieć działanie opóźniające rozwój zaćmy w oczach.

Jakie dolegliwości leczy sok z kiszonej kapusty?

Właściwości soku z kiszonej kapusty to:

  • wspomaga odchudzanie – przyspiesza przemianę materii, jest niskokaloryczny;
  • reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie;
  • leczy zatrucie alkoholowe, pomaga na kaca;
  • wspiera pracę układu pokarmowego, zmniejsza skłonność do zaparć;
  • obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca;
  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi;
  • działa przeciwzapalnie;
  • wzmacnia odporność
  • zmniejsza ryzyko dolegliwości wynikających z niedoborów witaminy C;
  • zapobiega wystąpieniu niedokrwistości
  • ma korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie,
  • pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej;
  • odkwasza organizm;
  • pozbywa się pasożytów z naszego organizmu.

Swoje specyficzne właściwości sok z kiszonej kapusty uzyskuje poprzez fermentację białej kapusty z udziałem bakterii (m.in szczepów Leuconostoci i Pediococcus).

Bakterie zawarte w soku z kiszonej kapusty mają właściwości dobroczynne – działają podobnie do naturalnych antybiotyków, wyniszczając pozostałe chorobotwórcze organizmy. W skład soku z kapusty kiszonej wchodzą również fitoncydy o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym.

W naszej rodzinie, jak co roku kapustę kisi się w dużej beczce.

Jak samemu ukisić kapustę, aby uzyskać sok?

1.Aby samodzielnie ukisić kapustę, wystarczy drobno poszatkować warzywo układać warstwami w kamionkowym naczyniu, dużym słoiku 1 litrowym lub tradycyjnie, w beczce. Następnie należy kapustę przesypywać solą kamienną najlepiej niejodowaną (najlepsza będzie sól Kłodawska lub Wielicka)

2. W przypadku 1 litrowego słoika wystarczy nieduża główka zwykłej kapusty.

3. Tak przygotowaną kapustę należy docisnąć talerzykiem bądź kamieniem i odstawić w miejsce chłodne i zaciemnione (u mnie jest to zazwyczaj łazienka). Kapusta w ciągu kilku dni będzie głośno fermentować i wydzielać mało przyjemne zapachy. Pamiętajmy, że im dłużej stoi, tym jest kwaśniejsza i bardziej wyrazista w smaku. Kiszonka ani sok nie terminuje się, więc nie musimy się martwić o ich zepsucie.

Aby uzyskać najwięcej soku z kapusty możemy ją zgnieść dodatkowo talerzem. Mnie najbardziej smakuje taki sok po tygodniu, kiedy staje się “wytrawny” w smaku. Przelewam go do butelek i chowam do lodówki. Gotowe!

Kapustę ukiszoną możemy wykorzystać na gołąbki, bigos, łazanki, kapuśniak lub też na moją ulubioną sałatkę.

Zdrowa sałatka z kiszonej kapusty startego jabłka i marchewki.

 

Ile pić soku z kiszonej kapusty?

W celach leczniczych można spożywać sok w ilości około 1-3 szklanek na dobę. Nie ma większego znaczenia, czy spożywany jest przed, w trakcie, czy po posiłku.

Czy wszyscy mogą pić sok z kiszonej kapusty?

Taki sok zawiera dużo soli, nie jest zatem polecany w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *