
Oxymel – przepis na najbardziej skuteczny syrop na odporność
Witajcie,
Kurkuma, imbir, cebula, czosnek, chrzan i chili znacie na pewno. To chyba najbardziej znane warzywa przyspieszające nasze krążenie krwi, które stosujemy w swojej kuchni (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym). Świetnie rozgrzewają, dodają wigoru, a przede wszystkim walczą skutecznie z różnymi rodzajami infekcji, z którymi spotykamy się na co dzień.
Wymienione naturalne komponenty połączyć możemy w jedną całość – leczniczą, starą i sprawdzoną od lat miksturę ziołową.
Pewnie, że możemy iść do apteki po tzw. leki gotowe, które wyparły np. zapomniane leki recepturowe (kiedyś były bardzo popularne w aptekach). Na potrzeby własne możemy sami w domu przyrządzić doskonałe leki recepturowe z dostępnych powszechnie składników (bez zbędnych wypełniaczy, które mają leki z apteki).
Oxymel: co to takiego i skąd do Nas przyszło ?
Oksymel/oxymel ( z łać. oxymelli, czyli ocet z miodem) jest to stosowana przez wieki klasztorna mikstura wzmacniająca odporność organizmu, która zachowała się do dziś. Była stosowana już dawno temu w Azji, potem przywędrowała do Europy, gdzie służyła podczas licznych wyprawy krzyżowych w średniowieczu.
Myślę, że każdy z Was większość składników ma już w swojej kuchni, tak więc wystarczą chęci i do dzieła! 😉
Przepis i działanie oxymelu
Mój oxymel nastawiłam wczoraj, zajęło mi to pół godziny. Najważniejszym składnikiem i bazą jest ocet jabłkowy (mam to szczęście że mam swój robiony), który robi tutaj także za probiotyk. Do tego ostre przyprawy, które tworzą tzw “ognisty cydr”
Nasze składniki na oxymel posiadają wysoką skalę antyoksydacji o właściwościach przeciwzapalnych oraz sporą dawkę wit. C. Naturalnym konserwantem będzie miód


Prócz podstawowego przepisu tak naprawdę możecie dodać ulubione przyprawy oraz zioła, które np. pijecie na co dzień.
Jest to wasza zdrowotna kompozycja. Działamy instynktownie wg potrzeb naszego organizmu.
Np jeśli dodamy szałwię – działa ona przeciwzapalnie i antyseptycznie, osłaniająco oraz przeciwcukrzycowo. Jest także skutecznym lekarstwem na gardło.
Anyż – działa ogólnie antybakteryjnie, wspomaga górne drogi oddechowe. Urozmaici nam nasz syrop także smakiem pikantno–słodkawym.
Powiem Wam szczerze, że uwielbiam sama tworzyć takie wielozadaniowe mikstury ziołowe. Taki oxymel to idealny preparat podnoszący odporność na jesienno-zimowe grypy i przeziębienia.
Dawkujemy go profilaktycznie codziennie lub doraźne 1-2 łyzki i do dzioba.
Skład tej mikstury jak widzicie jest “na bogato”, ale jakże niewiele czasu potrzeba do jego wykonania. Zachęcam Was oczywiście serdecznie, aby przyrządzić taki swój ziołowy syropek. Mam nadzieję, że posmakuje tak samo Wam, jak i mnie.


