Urodowe laboratorium,  Zdrowa żywność

Ocet jabłkowy “żywy” – skuteczny sposób na odchudzanie i odmładzanie. Poznaj tradycyjny przepis

Witajcie ponownie!

Po małej przerwie czas na kolejny szlagier” medycyny naturalnej, którego skuteczność jest już niezaprzeczalnie uznana przez medycynę niekonwencjonalną jak i konwencjonalną.

Mowa o occie jabłkowym, znanym jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw, aby poprawić ich smak. Fermentowano go już 5 tysięcy lat p.n.e. i był ceniony przez egipcjan, babilończyków, chińczyków i rzymian za swoje właściwości zdrowotne. Nie myślcie sobie, że jest to tylko jakiś cudowny eliksir stworzony przez znachora 🙂

Jego dobroczynny wpływ na nasz organizm został udowodniony naukowo, a jego zastosowanie znajduje się dosłownie wszędzie.

Ocet jabłkowy tylko żywy, nie pasteryzowany!

Zacznę od tego, że na sklepowych półkach znajdziemy słabej jakości octy pasteryzowane oraz zawierające dodatkowo zbędną substancję konserwującą pirosiarczyn sodu (dwutlenek siarki). Jest to związek nieorganiczny stosowany jako konserwant E220, popularnie występujący w winach.

Należy zaznaczyć, że sam proces pasteryzacji oprócz bakterii, niszczy także wiele wartościowych dla zdrowia witamin i antyoksydantów, czyli dokładnie to na czym w occie najbardziej nam zależy i jest najważniejsze dla zdrowia.

Nasz niepasteryzowany ocet, w którym proces fermentacji nie zostaje sztucznie przerwany cały czas dojrzewa, a wraz z upływem czasu nabiera mocy i jest coraz smaczniejszy i bardziej wartościowy.

Ocet, który sami przyrządzimy jest produktem żywym – cały czas pracującym. Jeśli będziemy go odpowiednio przechowywać – nie zepsuje się (najlepsza jest dla niego temperatura pokojowa i lekki chłód).

Podsumowując, nasz ocet jabłkowy jest wykonany bez oprysków oraz nie jest poddany filtracji, usuwającej pektyny i inne wartościowe składniki. Uważam, że zasługuje on na etykietę Bio, Raw, Eko oraz złoty medal – zdecydowanie warto go wykonać samemu.

Tylko wtedy mamy gwarancję, że jest prawdziwy, naturalny, bez chemicznych dodatków.

Jabłka ‘papierówki’ prosto z drzewa

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego

Istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają prozdrowotny wpływ octu jabłkowego na organizm człowieka:

  • Zabija bakterie i grzyby.
  • Obniża poziom cukru we krwi i wspomaga leczenie cukrzycy.
  • Wspomaga odchudzanie i daje uczucie sytości.
  • Obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę serca.
  • Jest naturalnym probiotykiem.
  • Zwalcza wolne rodniki – przyczynę wielu chorób

Ocet winny jabłkowy jako surowiec kosmetyczny.

Tonik z octem jabłkowym to chyba najprostszy i najszybszy do wykonania kosmetyk jaki znam. Ta naturalna mikstura zawiera wiele składników pielęgnujących skórę oraz lekko kwaśne ph (niszczy bakterie odpowiedzialne za trądzik).

Ten tonik to stara i znana mikstura, którą stosowały jeszcze nasze babcie. Stosuję go sama chętnie naprzemiennie z tonikiem o bardzo podobnych właściwościach (mowa o toniku fermentowanym kombucha).

Nasz naturalny tonik działa bardzo pozytywnie na naszą skórę, gdyż:

  • Zadba o poziom nawilżenia (posiada witaminy A, E, B,C, PP) i minerałów (miedź, cynk, molibden, kobalt, mangan, potas)
  • Wzmocni naczynka krwionośne, dzięki flawonoidom, czyli naturalnym substancjom uszczelniającym.
  • Odmłodzi cerę, bo zawiera antyoksydanty i kwasy organiczne.
  • Usunie zrogowaciały naskórek, przyspieszy gojenie ranek i zadba o zdrową florę bakteryjną skóry.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Wewnętrznie (wspomaga trawienie oraz oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn):

Jeśli chcemy codziennie korzystać z prozdrowotnych właściwości octu jabłkowego, warto włączyć go do swojej diety w formie roztworu. Wystarczy, że  1-2 łyżki octu wymieszamy w dużej szklance chłodnej wody. Do tak sporządzonego napoju można dodać różne dodatki, np. miód, cynamon lub sok z cytryny. Nie zaleca się stosowania w diecie wrzodowej.

Przepis na tonik stosowany zewnętrznie (na skórę):

Rozcieńcz ocet w wodzie metodą 1:3 ( ta sama część wody i octu) i przecieraj tym roztworem twarz jak tonikiem rano i wieczorem . Pamiętaj o rozcieńczeniu, ponieważ kwasy zawarte w occie są tak silne, że mogą podrażnić skórę, jeśli użyjesz go bez wody.

Na włosy:

Naturalny sposób na nabłyszczenie włosów to płukanie włosów z dodatkiem octu jabłkowego. Stosuj płukankę z octem 1-2 razy w tygodniu. Po prostu rozcieńcz ocet z wodą (około łyżka octu na litr wody) i przelej cieczą umyte, wilgotne włosyOcet jabłkowy domyka łuski włosów, a dzięki temu pasma są gładkie i lśniące.

Przepis domowej roboty na ocet jabłkowy “żywy”

Ocet jabłkowy powstaje jak co roku u mojej babci na wsi. Wielki baniak wystarcza, aby każdy wziął sobie “odleweczkę” na cały rok dla siebie. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Dziś pokażę, jak samodzielnie zrobić tradycyjny ocet jabłkowy o mniejszej pojemności.

Składniki potrzebne:

  • 1 kg jabłek (moje to papierówki, dobrze sprawdzą się również antonówki oraz renety)
  • 1 l letniej, przegotowanej wody
  • 5 łyżek stołowych cukru (ilość cukru zależy od smaku jabłek, jabłka słodkie wymagają mniej cukru, natomiast kwaśne więcej. Najczęściej stosuje się jedną stołową łyżkę na 250 ml wody)

Przygotowanie:

  1. Jabłka (najlepiej te z sadu) dokładnie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki (wraz z gniazdami, natomiast ogonki usuń).
  2. Pokrojone jabłka umieść w dużym słoiku na przetwory i zalej przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą.
  3. Słoik przykryj gazą i przymocuj gumką lub sznurkiem.
  4. Odstawiamy słój na około dziesięć dni w jakieś ciemne miejsce.
  5. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych).
  6. Aby zapewnić równomierny dostęp tlenu do całej powierzchni możesz raz dziennie zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki lub potrząsnąć słój. Tutaj w filmiku pokazuję, jak proces fermentacji zachodzi w moim gąsiorze.

Tak przygotowany fermentujący napój 6 tygodniowy powinien mieć barwę żółto-brązową oraz widocznie wytrącony osad. Moszcz powinien myć delikatnie mętny. Wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i naturalny zapach jabłek.

kolor naturalnego octu z jabłek

osad wytrącony

Taki ocet jabłkowy warto mieć w zapasie w domu, ponieważ się nie psuje a jego właściwości docenicie każdego dnia 🙂 Na zdrowie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *